Copyright © Praktijk Colourkidzz all rights reserved.                    KvK: 20133740

 
          

       
      
Colourkidzz
Kleurrijk jezelf
			 Eigenwijsje:

     
‘Ik zorg goed voor mijzelf!’

           

Praktijk Colourkidzz
Sheila Haanstra-van Kan
Eekhoornstraat 20
4817 ES Breda
076-8503800 / 06-40138169
info@colourkidzz.nl

Wat is een Hoog Sensitief Persoon?

Een Hoog Sensitief Persoon (Highly Sensitive Person, HSP) is iemand die gevoeliger is voor indrukken en subtieler nuances waarneemt dan gemiddeld. Elk moment van de dag doen we indrukken op, via onze zintuigen: horen, zien, ruiken, proeven en voelen. Een HSP doet dat intenser dan gemiddeld.
Wat voor sommigen ‘normaal’ is zoals mensenmassa’s of harde muziek, kan voor HSP’s al snel te veel zijn; zij raken dan overprikkeld door letterlijk een teveel aan (sterke) prikkels.

 

Karaktereigenschap of ziekte?
Hooggevoeligheid is een eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen. Ongeveer 20% van de bevolking is hooggevoelig. Het is waarschijnlijk een erfelijke eigenschap, die evenveel voorkomt onder mannen als vrouwen. Dit blijkt uit onderzoek van Elaine Aron, Amerikaans psychotherapeute, universitair docent en grondlegster van het begrip HSP (1986). Sindsdien zijn er diverse boeken over hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit verschenen.

Hooggevoeligheid is dus geen aandoening en zeker geen ziekte, het is een karaktereigenschap die met al zijn voordelen gebruikt kan worden. Het kan dus ook niet als een aandoening of ziekte behandeld worden. Dit is ook niet nodig, maar het kan wel van belang zijn de juiste informatie over hooggevoeligheid te verkrijgen, omdat het een heleboel opheldert, wat anders een groot vraagteken in je leven blijft.

Omgaan met hooggevoeligheid

Er zijn goede manieren om met de lasten van het hooggevoelig zijn te leren omgaan en deze te gaan ervaren als een kwaliteit of kracht. Hierbij kan Colourkidzz je via lichaamsgerichte of mentale coaching (mindfulness, visualisaties, Massage, BrainGym, Sensorische Balanstherapie, Energetische therapie) begeleiden. Lees hierover meer bij werkwijze.

Vanuit compassie en eigen hooggevoeligheid ondersteun ik hoogsensitieve mensen in het (her)vinden van hun eigenheid. Concreet betekent het dat je jouw gebruiksaanwijzing mag leren lezen en er naar mag handelen. Het gaat om jouw balans vinden tussen je gerichtheid op de buitenwereld en op je binnenwereld, tussen activiteit en rust. Jouw kwaliteiten van hooggevoelig zijn, omarmen en dus eigenlijk gaan staan voor jezelf, ondanks eventuele negatieve ervaringen. En van hieruit te komen bij jouw werkelijke ZIJN en bij jouw doel in je leven.

 

Kenmerken hooggevoeligheid

Klik hier voor de algemene kenmerken van hooggevoeligheid. Let wel, iedereen is uniek!        

Wil je weten of je kind hooggevoelig is of dat je zelf hooggevoelig bent, lees dan verder bij: is mijn kind hoogsensitief, ben ik hoogsensitief?

kenmerken van hooggevoeligheid.pdf